Vyhodnotili projekt na zvyšovanie vzdelávania Rómov

05.11.2003 Celý región

Vytvoriť podmienky na zvýšenie úspešnosti rómskych žiakov a kvality vzdelávania rómskej menšiny v SR na všetkých úrovniach školského systému bolo obsahom pro...
Vytvoriť podmienky na zvýšenie úspešnosti rómskych žiakov a kvality vzdelávania rómskej menšiny v SR na všetkých úrovniach školského systému bolo obsahom projektu realizovaného s podporou Európskej únie a v gescii Ministerstva školstva SR a Úradu vlády SR. Záverečná konferencia k vyhodnoteniu desaťmesačných skúsenosti od januára t. r. sa konala 4. novembra v Prešove.

Súčasťou projektu boli štyri aktivity s účasťou 38 slovenských a štyroch francúzskych odborníkov, pričom cieľovými skupinami boli nielen rómske deti, ale aj ich rodičia. Najviac sa to prejavilo v prvej aktivite zameranej na celkové posilnenie predškolského vzdelávania rómskych detí so začlenením matiek do tohto procesu a s podporou školených rómskych asistentov. Zapojili do nej vybraných 50 materských škôl. Vznikli metodické materiály na širšiu aplikáciu skúseností. Ďalšie aktivity sa týkali zriadenia prípravných ročníkov, pilotného projektu odborného vzdelávania rómskych detí, ktoré neukončili základné vzdelanie a podpora univerzitného vzdelávania Rómov.
Podľa Evy Končokovej, dlhodobej expertky projektu, predstaviteľky partnerskej organizácie Nadácia škola dokorán (NŠD), nebolo dôležité vytvoriť len technické podmienky, ale aj prebudiť záujem o sebarealizáciu.
Účinnosť projektových aktivít bude dva roky monitorovať Štátny pedagogický ústav a Štátny inštitút odborného vzdelávania.
Vo verejnej súťaži na realizáciu projektu Zlepšenie podmienok sebarealizácie Rómov vo vzdelávacom systéme, SK0002.01, bolo vybrané konzorcium vedené spoločnosťou European Consultants Organisation a jeho partnermi sú francúzske špecializované organizácie Centre International d’ Études Pédagogiques (CIEP) a UNISAT - Etudes Tsiganes a slovenské partnerské organizácie NŠD a Fórum inštitút pre výskum menšín.
Spomínaný projekt je súčasťou programu Zlepšenie situácie Rómov na Slovensku z finančného memoranda Phare pre rok 2000. Z predvstupových fondov Európskej únie bolo naň určených 1, 72 milióna eur, spoluúčasť slovenskej strany predstavovala sumu 240 tisíc eur.

(jj)
 

Vyberte región

mark